Nejen o kávě s autorkou knihy O kávě Petrou Davies Veselou

V rámci krásné #lokalnispoluprace s nakladatelstvím Smart Press jsem si mohla vybrat knihu O kávě. Pokud jste jako já a kávu milujete, určitě vám ji doporučuju. Chodila jsem se na ni dívat do knihkupectví několik let a teď konečně zdobí moji knihovnu. Nemá jen krásný obal a celkové provedení. Kromě nádherných fotek v ní najdete i spoustu zajímavostí o kávě a kavárenské kultuře. Je nabitá informacemi, které jsou ale podané velmi čtivě, někdy se při čtení i zasmějete. Já si občas jen tak ráda sednu s kávou a prohlížím si ji. 🙂 Jo, a na Instagramu o ni máte soutěž.

Takhle se mi Velká kniha o kávě čte nejlépe

Jak jste se dostala ke kávě? Byla to vaše vysněná práce?

Úplnou náhodou… Měla jsem od malička sen si otevřít vlastní cukrárnu. Ta už ale v našem městě byla, tak jsem nakonec skončila u kavárny. Káva a dortíky jsou nejlepší kombinace. Než jsem kavárnu otevřela, byla jsem naprosto nedotčená. Kávu jsem vůbec nepila a ani nevěděla, jak ji správně připravit.

Jaké byly vaše baristické začátky?

Náročné, ale ohromně mě to bavilo. Trávila jsem v kavárně 15 hodin denně, včetně víkendů. Všechno jsem se postupně naučila a naprosto kávě i její přípravě propadla. A po dvou letech jsem ji začali i pít 😊.

Jen vidím obálku, už mám chuť na kávu. 🙂

Napsat knihu byl skvělý nápad, co vás k tomu vedlo? A kde jste se inspirovala?

Knihu jsem měla možnost napsat díky redaktorce Zuzce Jíňové z nakladatelství Smart Press, (www.smartpress.cz), která si mě doslova našla. Inspiraci jsem hledala na soutěžích, v kavárnách nejen u nás, ale i v zahraničí a také od mých kolegů a kamarádů baristů. Moje první Kniha o kávě vyšla v roce 2010, kdy na našem trhu nebyla žádná jiná kniha, která by se kávě natolik věnovala. I to byl důvod, proč jsem se do psaní pustila. Aby se rozšířilo povědomí o výběrové kávě – nejen jako rostlině a surovině, ale i o její přípravě.

Z knihy se stal bestseller a v roce 2018 jsem ji rozšířila a aktualizovala.

Do nového vydání Velké knihy o kávě (https://www.smartpress.cz/velka-kniha-o-kave) jsem sepsala spoustu nových poznatků a zohlednila své nové zkušenosti i velký rozkvět kávové kultury.  S Davidem Židlickým jsme pořídili nádherné fotografie, které čtenáře vtáhnou do děje. Zavedou je přímo na kávové plantáže, kde jsme pořizovali autentické fotky, do pražíren, najdou zde informace k domácím i profesionálním mlýnkům a kávovarům a spoustu dalších zajímavých informací.

Kniha je určena i těm, kteří svou první Knihu o kávě mají – obsahuje zcela nové fotografie i mnoho nových informací.

Čekala jste, že vaše kniha O kávě bude mít takový úspěch?

Vůbec ne. Doufala jsem, že to půjde dobře, ale nakonec to bylo naprosto nad moje očekávání. Knihu jsme v průběhu let několikrát dotiskovali a můžete jí najít ve spoustě domácností, ale i v kavárnách a barech, což mě moc těší.

Příprava kávy je umění

Proč jste se rozhodla věnovat jen kurzům a prodat kavárnu?

K pořádání kurzů mě navedli zákazníci z kavárny. Často se vyptávali, jestli bych neuspořádala nějaký workshop, přednášku. Začala jsem pořádat malá školení přímo za provozu v kavárně. Časem se školení rozrostla a prostory v kavárně už nestačily, tak jsem si pronajmula prostory kousek od kavárny, kde působím dodnes. Nakonec školení zvítězilo nad kavárnou a často školíme i 5x týdně. To byl i hlavní důvod, proč jsem kavárnu prodala, protože jsem už provoz nestíhala.

Je náročné hodnotit práci baristů na soutěžích?

Jak kdy. Někdy je to skvělé, že můžete ochutnat kávy, které nejsou jen tak běžně k dostání. Na druhou stranu ne všechny připravené nápoje jsou úplně dobré a hlavně porotce vypije kávy na soutěžích opravdu hodně 🙂 .

Co vás aktuálně na kávě nejvíc baví?

S manželem jsme si dva roky zpátky otevřeli pražírnu The naughty dog (http://naughtydog.cz/). Stále se učíme novým postupům a zkoušíme kávu z celého světa, baví mě objevovat kávy, které jsme ještě před tím neměli a ochutnávat je.

Jaké rady byste dala nadšencům, kteří si chtějí otevřít kavárnu?

Aby si vše dobře promysleli, kavárna je ohromná starost. Každý den se něco děje a je potřeba se provozu opravdu věnovat, aby byla kavárna úspěšná. Ale je to i radost!

Všechno začíná už u kvalitních zrn

Klíčové je místo, a pokud člověk není v nájmu, ale má své prostory, to je velká výhoda.

Chystáte nějaké novinky?

V tuto chvíli ne. Stále vylepšujeme jak školení, tak i pražení. Máme radost, že i přes karanténu se daří jak našim školením, které jsme pár týdnů nazpět zase začali pořádat, tak i pražírně, která nás držela nad vodou i v tom nejhorším. Kávu budou lidi pít vždycky, naštěstí pro nás 😊.

A jak si kávu nejradši vychutnáváte vy?