Jak neplýtvat jídlem a zároveň ušetřit?

Udržitelnost zdaleka není jen o módě, ochraně přírody nebo pomalém cestování. V posledních letech je velkým problémem i plýtvání jídlem. Někdo to řeší na můj vkus trochu svérázně a jezdí do severských nebo západních zemí vybírat popelnice. Věřím, že u supermarketů můžete najít potraviny ještě v ucházejícím stavu, ale snažila bych se hledat rozumnější a možná i jednodušší cesty. U nás doma se nikdy neplýtvalo a vyhodit jídlo bylo vždycky poslední  řešení, ale člověk může jít ještě dál…

Lehký mrkvový dortík s AAHI jen za asi 40 Kč

Před pár měsíci jsem objevila třeba aplikaci AAHI na neprodané jídlo, která zatím funguje hlavně po Praze. Vedle toho pěstujeme nenáročnou zeleninu a bylinky na zahrádce, ráda zachráním ošklivé ovoce a zeleninu nebo si koupím pomazánky a džemy z nich. A ještě u toho ušetřím. Pojďme si teď ale říct, jak funguje aplikace AAHI, kterou využívám už od prosince a stále častěji.

Lehký mrkvový dort a cappucino? Dokonalost.

Stačí si nainstalovat aplikaci, která je dostupná pro Android i iOs. Pak si vybrat ze zapojených restaurací a jejich neprodaných jídel to, na které máte největší chut a je v dosahu. Nikdo vám ho nepřiveze, což mi ale dává smysl. Když si pro jídlo dojedu sama MHD, je to rozhodně udržitelnější, než, když by mi ho vezl kurýr autem.

Přes aplikaci jsem zatím nakoupila 4x a vždycky jsem byla moc spokojená. Měli jsme skvělá křidýlka z Winghausu a luxusní dortíky z cukrárny Ollies. Všechno bylo čerstvé a moc dobré (nejlepší byla zdravější varianta mrkvového dortu :D). Pokud jsou v restauraci místa na sezení, můžete si jídlo dát rovnou tam nebo si ho vzít s sebou a pohodlně sníst doma. Pak se vám sice může stát, že dortík trošku pomuchláte jako já tenhle na fotce, ale pořád bude chutnat výborně. 🙂

Cestu domů skoro zvládl 🙂

Nebudeme si nic nalhávat, důležitá je i otázka ceny. Pokud si třeba jednou týdně dáte večeři v restauraci za polovinu, za měsíc ušetříte pěkných pár stovek. A když třeba pracujete z domova jako teď já, můžete přes AAHI několikrát týdně řešit pozdní obědy. Za odměnu si pak nezapomeňte s kamarády zajít na něco dobrého, třeba na dortík v jedné ze zapojených kaváren.

TIPY: 1. Je potřeba počítat s tím, že jídlo bude zbývat spíš odpoledne a k večeru než v 11 dopoledne.

Křidýlka nám stačila pro 2, mega porce 👍🏻

2. Jídlo je většinou připravené do pár minut, ale vyzvednout si ho klidně můžete až za pár hodin. QR kódy fungují, jen obsluha si s nimi občas neví rady, zejména v restauracích, které se přidaly k AAHI nově. A tím se dostáváme k tomu, jak rychle jich přibývá. Teď jich je po celé Praze snad jednou tolik než v prosinci, kdy jsem s objednáváním neprodaného jídla začala. Teď vidím, že musím co nejdřív vyzkoušet sushi nebo poke bowl. 🙂

Jak řešíte problémy s plýtváním jídla vy? A znáte už aplikaci AAHI? Pokud ji vyzkoušíte v budoucnu, dejte mi určitě vědět.